Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lisää vireyttä syksyyn.

Lisätty 26.10.2018
"Kitara ei pysy vireessä" 
 
Tämä on erittäin yleinen moite kielisoitinten parissa. Eritoten monet sähkökitarat ovat tälle alttiita, soittimen rakenteesta johtuen.
 
Olen aikaisemminkin puhunut aiheesta videoblogissani #7.
 
Yleisesti, jos kitara ei pysy vireessä, se tarkoittaa että kielet eivät soiton aikana pääse esteettä pääse palaamaan takaisin vireiseen tilaansa soiton aikana. Jostain syntyy siis joko kitkaa, tai jokin kontaktipinnoista pääsee liikkumaan.
 
Uskallan väittää että kolmessa neljästä tapauksesta satula ja/tai sen kiinnitys ovat syyllisiä. 
Ylhäällä kuva akustisen kitaran yläsatulasta, jonka liimaus oli pettänyt ja satula pääsi liikkumaan vapaana, aiheuttaen vireongelmia. Noin pienelle alueelle ja huolimattomasti räkäisty liima, ei pidemmässä juoksussa pidä satulaa aloillaan, kuten ei tässäkään tapauksessa. Tähän riitti uudelleenliimaus, koska kielten urat olivat hyvin viimeistelty.
 
Alempana kuva uuden kitaran satulasta, jossa urien viimeistely oli todella huono. Kitaraa täytyi virittää viiden sekunnin välein.
Tällaisessa tilanteessa menee koko satula vaihtoon. G-kieltä on yritetty urittaa  jopa kaksi kertaa, joten ura muistuttaa enemmän W-kirjainta.
 
Jos kitara ei tahdo pysyä vireessä, ensimmäisenä kannattaa tarkistaa satula(t). Jos kitaraa virittäessä tai vibratallaa käyttäessä kuuluu korkeataajuuksisia "pingahduksia", on se monesti merkki kitkasta satulaurissa. Hätäratkaisu on rapsuttaa lyijykynän lyijyä uriin liukasteeksi, mutta kestävä ratkaisu on urittaa satula uudestaan, tai vaihtaa uusi satula tarvittaessa tilalle.

 

© 2020 Hienovire